projekt: SBD_VIJUŠ bazenski kompleks

klijent: Grad Slavonski Brod

tip: javno

lokacija: Slavonski Brod, Hrvatska

površina: 8500 m2

datum: 13.07.2011

status: u izradi

projektni tim: AVP_arhitekti, SANGRAD

Kompleks Vijuš se sastoji od zatvorenog i otvorenog bazena, svaki s pratećim sadržajima. Projekt je podijeljen u dva zasebna dijela koji po potrebi mogu funkcionirati  zajedno, što omogućava veću fleksibilnost samog prostora. Velika pažnja je dana projektiranju za ljude s poteškoćama u kretanju.

Prvi funkcionalni dio je zatvoreni bazen kojemu se prilazi preko novoformiranog trga na zapadnoj strani parcele. Iz ulaznog prostora se pristupa recepciji, bazenima te uredima. Nakon prolaska uređaja za kontrolu ulaznica, dolazi se u prostor s garderobnim ormarićima, zatim slijede kupaonice, tuševi te na kraju prolaz prema bazenima. U slučaju natjecanja stepenicama se dolazi do gledališta.

 

U samoj dvorani se nalazi nekoliko bazena: natjecateljski u prizemlju, a na prvom katu (spojeno s prizemljem preko tribina) bazen za rasplivavanje i dječji bazen. Tu se također nalaze dvorana, sauna, solarij i bar kojem se može prići i stepenicama kroz ulazni prostor ili liftom. Staklena fasada omogućava vizualnu, ali i fizičku komunikaciju s vanjskim bazenima.

Arhitektonski koncept je prilagođen kvalitetama terena i blizini rijeke Save. Volumeni su zatvoreni prema sjeveru i zapadu, a potpuno otvoreni prema jugu i istoku povezujući zgradu s njenim okolišem.

 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 6_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 7_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 8_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 9_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 11_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 12_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 13_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 14_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 15_AVP_arhitekti+SANGRAD
 • VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 16_AVP_arhitekti+SANGRAD
 VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 6_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 7_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 8_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 9_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 11_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 12_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 13_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 14_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 15_AVP_arhitekti+SANGRAD VIJUŠ swimming center-Slavonski Brod-Croatia- 16_AVP_arhitekti+SANGRAD